Emissioner och luftkvalitet i Skånes kommuner

Luftvårdsförbundet driver sedan 2009 en emissionsdatabas över Öresundsregionen. Målet är att beskriva utsläppen av olika intressanta luftföroreningar. Dessutom beräkna hur luftföroreningar  fördelar och sprider i respektive kommun.

Eftersom luftens rörelser inte känner av administrativa gränser är det viktigt att samla in en bra och likvärdig information om utsläpp av förorenande ämne över hela regionen. I databasen finns emissionsdata fördelat på utsläppspunkter, meteorologiska data, trafikdata och bakgrundsdata rörande utsläpp från t ex skogs- och jordbruk, sjöfart och utsläppsdata från Danmark. Med hjälp av dessa indata kan avancerade tidsupplösta spridningsberäkningar göras och halter för olika områden kan därmed beräk­nas. Beroende på upplösningen av ”indata” kan detaljgraden bli mycket hög. Beräknade halter valideras med hjälp av resultat från mätstationer. Ett annat användningsområde är att beräkna effek­terna från olika miljöpåverkande verksamheter och att kunna beräkna och därmed förutspå effekterna av en eventuell förändring som till exempel utökad verksamhet eller ändrade vägdragningar.

För att förbättra arbetet med emissionsdatabasen och luftövervakning behövs förutom kunskap om utsläppen av olika föroreningar utan även en metodutveckling för att kvaliteten på arbetet ska bli optimal. Genom att skapa rutiner kring uppdateringar av emissioner i databasen och kommunikationen av olika resultat mellan utförare och förbundets kommuner kan arbetet både effektiviseras och kvaliteten ökas.

Resultaten ska fungera som ett bra hjälpmedel för kommunens beslutsfattare och tjänstemän. Dessutom kommer materialet att kunna användas som stöd för t ex. tillsyn och miljökonsekvensbeskrivningar.

Beräkningsresultat

Kartorna som tagits fram med hjälp av modellberäkningar inom luftvårdsförbundet  finns tillgängliga både som bilder i rapport samt som enskilda digitala kartor.  Kartorna omfattar Skåne län men uppdelat på respektive kommun. Beräkningarna baseras på utsläpp och mätningar inom kommunen och halterna gäller två meter ovan mark för ett meteorologiskt normalt år. Det viktigt att veta att haltkartorna som inkluderar hela kommunen ger en översiktlig bild av halterna. Halterna är högre i gatunivå speciellt i de gaturum som har en sluten bebyggelse. På en del platser behövs mer detaljerade beräkningar som mer tar hänsyn till effekter på luftomblandningen av luftföroreningen kring till exempel byggnader och speciella topografiska förhållanden.

Planeras exploatering i områden med höga halter måste kompletterande utredningar avseende påverkan på luftkvaliteten göras med hänsyn till kommande bebyggelse och förändrad trafiksituation. Vi vill tillgängliggöra denna information så att kommunen och verksamheter inom respektive kommun kan bli mer delaktiga och använda kunskapen om luftkvalitet för att värna om en god luftvård. Vid användning av haltkartorna ska det tydligt framgå att de är framtagna av Miljöförvaltningen i Malmö stad på uppdrag av Skånes luftvårdsförbund.

Kartorna finns tillgängliga i GIS-format för nedladdning. Klicka på nedanstående länk och välj mapp ftp-platsen för önskad kommun. I respektive kommunmapp finns fler mappar, en för varje luftförorening. Kartorna finns tillgängliga i tre olika koordinatsystem. Varje karta består av en rasterfil (TIFF) och en stilsättningsfil (LYR). Båda dessa filer ska laddas ner för att haltkartan ska layoutas med rätt färger och haltkategorier.

Kommunkartor NO2,  SO2, PM10 och PM2.5 (GIS-format)

 

Rapporter

Utsläpp och påverkan på Luftkvalitén från industrier i Skåne 2021

På väg mot friskare luft i Skåne?

Kartläggning av halter av kvävedioxid NO2 och partiklar PM10 avseende dygn- och timmedelvärden 2016

Emissioner och luftkvalitet i Skånes kommuner (NO2/PM10) 2014

Utsläpp från småskalig uppvärmning i Skåne 2013

Sjöfartens utsläpp till luft runt Skåne

Emissioner och luftkvalitet i Skånes kommuner med fokus på PM 2.5 2011

Emissioner och luftkvalitet i Skånes kommuner(NO2/PM10) 2009